Op 15 mei, tijdens de eerste zitting van het strafproces waarin Johny de Mol en advocaat Sébas Diekstra fiscalist Karim Aachboun van smaad en laster beschuldigen, was de laatste door ziekte geveld. Omdat hij niet tijdig een advocaat had kunnen vinden en het recht gegund moest worden zich te kunnen, of laten verdedigen, besloot de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam op verzoek van Aachboun de zitting uit te stellen tot 23 september. Pinch of Soot filmde de hele zitting.
Zowel de Officier van Justitie, als de heer Plasman als advocaat voor Johny de Mol, en advocaat Van der Laan voor de heer Diekstra hadden de rechters verzocht de zaak doorgang te laten vinden. Aachboun zou het proces traineren, aldus de drie partijen.
Het verzoek werd afgewezen. Wel kwam de rechtbank het Openbaar Ministerie en de verdediging tegemoet, door een getuigenis van de mede-beschuldigde compagnon van Aachboun, Ad Aerts, niet meer te verordonneren. Verder beval de meervoudige kamer ‘medebrenging’, om te garanderen dat Aachboun op de zitting van 23 september zal verschijnen.
Aachboun, die de ex-verloofde van Johny de Mol, Shima Kaes, bijstond toen zij haar ex van mishandeling en poging tot doodslag beschuldigde, wordt door de tv-presentator smaad, laster en ‘afdreiging’ aangerekend. Met dat laatste wordt aan een voorstel voor een minnelijke schikking gerefereerd dat Aachboun ten behoeve van zijn cliënte deed.
Mocht de rechtbank besluiten dat er van ‘afdreiging’ sprake is, dan rijst de vraag of Aachboun het voorstel van Mark Rutte en de NAVO, die in oktober 2024 met Aachboun wilden schikken, ook als zodanig aan kan merken.
In het geval van advocaat Diekstra vertegenwoordigde Aachboun een vrouw die de advocaat beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag.
Aachboun zou, aldus de beide van grensoverschrijdend gedrag beschuldigde aanklagers, valse documenten overlegd hebben. Onduidelijk blijft wat het feitelijk bewijs voor de aanklacht is.
Shima Kaes, hoewel Aachboun haar niet langer vertegenwoordigt, blijft bij haar aantijgingen van mishandeling. Het Algemeen Dagblad rapporteerde op 15 mei, dat “van het vermeende grensoverschrijdende gedrag van Diekstra niets is gebleken”. Daarmee negeert het AD een proces-verbaal (van november 2024) van een bij de rechter-commissaris afgenomen getuigenverhoor van de meldster tegen Diekstra, waarin zij verklaart dat zij de melding van misbruik (tegen Diekstra) niet heeft ingetrokken.
De zaken van Johny de Mol en Sébas Diekstra werden, op verzoek van de Officier van Justitie, gevoegd. Al met al lijkt de smaadzaak tegen Aachboun veel weg te hebben van een ‘wraakzaak’.
De belangstelling van de reguliere pers voor de zitting van 15 mei was aanzienlijk groter dan voor de zaak die Aachboun in Brussel tegen Mark Rutte en de NAVO heeft aangespannen. Zo waren onder andere SBS6 Shownieuws, RTL Boulevard (als ‘pool’) en het AD aanwezig. Bij de zaken in Brussel is tot nog toe geen enkele Nederlandse mediaorganisatie present geweest.
Veel dank aan Rico Brouwer voor zijn hulp en technische expertise bij de voorbereidingen en het editen.