Door zich op immuniteit te beroepen en de wens te uiten niet als een van de verdedigende partijen deel te nemen aan het kort geding, dat belastingexpert Karim Aachboun bij de rechtbank van eerste aanleg te Brussel heeft aangespannen, bevestigde de NAVO tijdens de regiezitting op 12 augustus precies wat de verzoeker vreest.
Immers, Aachboun is het kort geding gestart om te voorkomen dat Mark Rutte op 1 oktober aantreedt als de nieuwe Secretaris-Generaal van de NAVO, omdat de voormalige premier dan immuniteit zou kunnen claimen, terwijl in Nederland nog twee de rechtszaken tegen hem lopen. De rechtszaken zijn eveneens door de fiscalist geïnitieerd. Pas als deze zijn afgerond en daaruit geen consequenties voor Rutte volgen, zou diens aantreden als NAVO Secretaris-Generaal doorgang kunnen vinden, meent Aachboun.
Tijdens de regiezitting, die op maandag 12 augustus in Brussel plaatsvond, bespraken de voorzitter en advocaten van beide partijen de procedurele volgorde en andere details van de inhoudelijke zitting.
Details kort geding
Geschat werd dat het kort geding 60 minuten zal duren. De sluitingsdatum voor het uitwisselen van de conclusies van beide partijen is vastgesteld op 9 september. De rechter zei een week nodig te hebben om tot een oordeel te komen. Aangezien het vonnis vóór 1 oktober moet worden uitgesproken, in verband met de genoemde aanstelling, en kort geding zittingen in september alleen op woensdag plaatsvinden, werd de inhoudelijke zitting ingepland voor 11 september, om 10:45 uur.
Een jonge mannelijke advocaat vertegenwoordigde Karim Aachboun, die zelf op het laatste moment had moeten afzeggen.Een jonge vrouwelijke advocate vertegenwoordigde de NAVO, Mark Rutte en de Belgische staat als gastheer van de NAVO. De advocate liet de rechter weten dat de NAVO tijdens het proces niet aanwezig wenst te zijn en zich op immuniteit beroept. De rechter moet hierover vóór 11 september een uitspraak doen.
Twee Nederlandse rechtszaken tegen Mark Rutte
De twee rechtszaken die Aachboun, namens cliënten van het aan de Amsterdamse Zuidas gevestigde kantoor TaXeCo (waarvan hij een van de twee eigenaars is) tegen de Nederlandse Staat en Mark Rutte heeft ingezet, betreffen de toeslagenaffaire en de Nederlandse steun aan Israël bij het plegen van genocide in Gaza.
Tijdens het toeslagenschandaal (2004–2019) beschuldigde de Nederlandse belastingdienst duizenden gezinnen ten onrechte van het frauduleus aanvragen van kinderbijslag en vorderde de bijslagen vervolgens terug. Gezinnen, maar vooral alleenstaande ouders met een dubbele nationaliteit, kwamen in financiële en psychische nood. Sommigen verloren hun huis en/of baan en vele kinderen werden onterecht uit huis geplaatst. Dit schandaal is nog altijd niet opgelost. De betroffen gezinnen zijn blijvend beschadigd, de financiële vereffening is nog altijd niet afgerond en vele kinderen worden vermist.
Daarnaast daagt Aachboun Rutte voor de rechter vanwege zijn rol in de Nederlandse steun aan het Israëlische geweld in Gaza. Die steun bestaat onder andere uit het leveren van F35-vliegtuigonderdelen die gebruikt worden bij Israëlische bombardementen. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde in februari van dit jaar dat Nederland de levering van de F-35 onderdelen aan Israël moest staken. De Nederlandse staat levert deze onderdelen echter nog wel aan andere landen, zoals de Verenigde Staten, terwijl zij weet dat de onderdelen vervolgens alsnog in Israël doen belanden. Aachboun vertegenwoordigt de familie van een Nederlandse vrouw die door de gewelddadigheden in Gaza is omgekomen.
Eerste succes
In diezelfde ‘Gaza-zaak’ won Aachboun op 4 juli, een wrakingsproces in hoger beroep. Aanleiding was zijn wraken van kantonrechter D. Nobel op 16 april. Nobel had in korte tijd drie rechtszaken, waarbij Aacboun betrokken was, behandeld. De wrakingskamer zou het wrakingsverzoek niet ter zitting behandeld hebben en Aachboun niet geïnformeerd hebben over de samenstelling van de wrakingskamer Het hof oordeelde dat hierdoor niet langer sprake was van een onpartijdig proces.
De rechtbank van eerste aanleg is een Belgisch fenomeen. Elk arrondissement heeft er een en er worden burgerlijke geschillen en strafzaken behandeld die niet uitdrukkelijk tot de bevoegdheid van andere rechtbanken behoren. De rechtbank van eerste aanleg bestaat uit drie secties (burgerlijk, correctioneel en familie- en jeugd) en behandelt ook rechtszaken in hoger beroep. Het arrondissement Brussel beschikt over zowel een Franstalige als een Nederlandse variant. Het kort geding van Aachboun tegen Rutte en de NAVO vindt plaats bij de laatste.
Inhoudelijke zitting: 11 september, 10:45 uur, rechtbank van eerste aanleg te Brussel. De zitting is openbaar.